de Ploeg
Het internationale topmerk De Ploeg is vorig jaar gestart met de ‘Home at Home’ consumenten-collectie: een aantrekkelijke serie ambachtelijke hoogkwalitatieve en volledig in kleur, materiaal en beeld op elkaar afgestemde meubel- en gordijnstoffen, welke in huis wordt ontwikkeld en geproduceerd. Met deze collectie startte De Ploeg, gedreven door een zich steeds verder verhardende buitenwereld, een opmerkelijke zoektocht naar het zachte wonen. Naar intimiteit.Naar tactiele geborgenheid. Naar aardse warmte. Naar wat je samenvattend zou kunnen betitelen als De Schoonheid van het Alledaagse.
Weverij de Ploeg
Weverij 'de Ploeg' was een weverij te Bergeijk die op idealistische gronden werd opgericht.
Landbouwcoöperatie
De Coöperatieve Productie- en Vebruikersvereniging de Ploeg werd opgericht in 1923, oorspronkelijk als landbouwcoöperatie, die geïnspireerd was door socialistische maar ook sociaal-anarchistische idealen, verwant aan die van Frederik van Eeden. Een van de oprichters was Willem van Malsen, die in 1918 bij Philips was ontslagen, nadat hij in de kantine het christelijk-sociale blad Opwaarts waagde te verspreiden. Een ander was Carl Hijner, zoon van kunstschilder Arend Hijner. Deze had te Best 25 ha heide geërfd en door schenkingen groeide het bezit uit tot 143 ha. De eerste groep pioniers bestond uit 9 mensen. In 1927 werd het geheel gecompleteerd met een rode drukkerij, die het Revolutionair Maandblad De Typhoon uitgaf voor Zuid-Nederland en Vlaanderen, alwaar, aldus het blad, de gemoederen nog steeds worden beheerscht door een door eeuwen gegroeiden ijzeren machts-dwang, die men Roomsch-Katholieke Kerk noemt.
De vereniging wilde in Best ook een weverij starten, maar het lukte niet om voldoende kapitaal daarvoor te verwerven. Ook het verloop in de gemeenschap was erg groot. Willem van Malsen trok in 1921 naar Bergeijk om daar een vegetarisch herstellingsoord te beginnen. De landbouwcommune in Best heeft het nog uitgehouden tot 1930, na de nodige incidenten te hebben meegemaakt.
De Weverij
In Bergeijk werd dan uiteindelijk in 1923 een weverij gestart, Weverij de Ploeg geheten, en men begon met de productie van handdoeken. Het bedrijf maakte later vooral decoratieve stoffen, vooral gordijn- en meubelstoffen, die als Ploegstoffen zeer bekend werden.
De fabriek werd ontworpen door Gerrit Rietveld en in 1958 in gebruik genomen, terwijl Mien Ruys de tuin om de fabriek vorm heeft gegeven. Het gebouw heeft gebogen sheddaken, wat een bijzonderheid is.
Na een periode van neergang, waarin de fabriek steeds bedrijfsmatiger en zakelijker ging functioneren, werd Weverij de Ploeg in 2007 gesloten. De aandelen van De Ploeg BV kwamen in 1991 in handen van Vescom BV te Deurne), maar werden in 2007 door Hunter Douglas overgenomen. De productie werd overgebracht naar Gerns & Gahler in Duitsland, en 29 werknemers moesten meeverhuizen of werden ontslagen, terwijl 23 medewerkers werden overgeplaatst naar de Artex-fabrieken van Hunter Douglas te Aarle-Rixtel. Artex maakt raambekledingen zoals rolgordijnen. De Ploeg werd daarmee tot een Artex-merk.
Het fabrieksgebouw en de bijbehorende tuin blijven behouden. Het gebouw is verkocht aan de Eindhovense woningcorporatie Wooninc. In februari 2008 werd het aangewezen als Rijksmonument.
Externe link
Website Weverij de Ploeg
Weverij de Ploeg